Fully Responsive Theme
Resize your Browser to see the Effect
Parallax Effect
Scroll and Notice the Header Image

Medicina de top pentru cardiacii din Constanţa

Constănţenii cu probleme ale inimii nu mai sunt nevoiţi să se deplaseze până la Bucureşti pentru serviciile de imagistică. Pacienţii Spitalului Judeţean beneficiază, de acum, de un departament unic în România, dedicat în totalitate diagnosticării şi tratării afecţiunilor cardiovasculare. După ce în 2008 a fost deschisă Clinica de Chirurgie Cardiovascu-lară, reabilitată complet şi moderni-zată, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a fost inaugurată ieri şi o Secţie de Cardiologie Intervenţională. Împreună cu Clinica de Cardiologie a unităţii sanitare, spitalul are acum un Departament al Inimii, care va funcţiona ca un centru regional de boli cardiovasculare cu scopul de a diagnostica şi a trata prompt, corect şi informat pacienţii care se adresează Spita-lului Judeţean. Potrivit reprezentanţilor SCJU, departamentul este condus de dr. Marius Militaru, şeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculară.

Cea mai performantă aparatură de imagistică din ţară
Dr. Dan Căpăţână, managerul SCJU, a menţionat că realizarea Centrului de Cardiologie Intervenţională a fost posibilă cu ajutorul investitorilor privaţi. „Prin acest centru, împreună cu partenerii privaţi vom putea să oferim servicii medicale cu adevărat performante”, a spus dr. Căpăţână. Pangblica de inaugurare a compartimentului de Cardiologie Intervenţională Cardiolife Constanţa a fost tăiată, ieri în jurul prânzului, în prezenţa conducerii spitalului, a medicilor şi a autorităţilor locale. „Este un serviciu nou în acest oraş care sperăm să plaseze Constanţa pe harta centrelor de top în domeniul medical din România”, a declarat dr. Bogdan Mut, director medical Cardiolife, reţea de servicii cardiologice private.
Constănţenii care erau trimişi în Capitală pentru analize angiografice vor avea parte de aparat nou-nouţ, ultraperformant, pentru care există doar cinci firme producătoare în toată lumea. De asemenea, în cen-trul de imagistică se găseşte şi un tomograf de ultimă generaţie, care a costat peste 350.000 de euro. Acesta va funcţiona 24 de ore din 24 şi pentru cazurile de la Unitatea de Primire Urgenţe. Totodată, la ora actuală Spitalul Judeţean este singura unitate din ţară care are două tomografe şi două aparate RMN, disponibile în permanenţă.

Cum beneficiază constănţenii de aceste servicii
Serviciul de cardiologie intervenţională se adresează pacienţilor care sunt internaţi în spital, ne-a mai spus dr. Bogdan Mut. „Este singura cale prin care bolnavii pot ajunge în laboratorul de imagistică. Acestea nu sunt proceduri care se fac ambulatoriu. Pacienţii anchetaţi vor fi ori cei care ajung de urgenţă la UPU, fie persoanele internate din cauza unor afecţiuni cronice în secţia de cardiologie sau chirurgie Cardiacă. Totodată, vor beneficia de serviciile de ima-gistică şi cei cu afecţiuni neurologice, nefrologice, de diabet, care au probleme vasculare la nivelul diferitelor organe”, a explicat directorul medical Cardiolife.
În cadrul centrului vor lucra trei cardiologi intervenţionişti, cu o expe-rienţă vastă în acest domeniu în România, veniţi tocmai din Timişoa-ra. „Lucrăm de 15 ani în domeniu şi avem peste 30 de mii de cazuri cumulate, rezolvate de noi. Mai mult, va fi şi o echipă de medici tineri, care va avea ocazia să înveţe despre această supraspecializare a cardiologiei, pentru care sunt necesari minim doi ani de instruire”, a precizat dr. Bogdan Mut.

Cazurile urgente vor fi investigate fără niciun cost
Cât despre costurile pe care ar trebui să le suporte constănţenii pentru aceste servicii, dr. Mut a precizat că, momentan, această problemă se doreşte a fi rezolvată prin resursele locale ale administraţiei judeţene, apelând la programul naţional de infarct sau cel de cardiologie invazivă. Acestea nu au putut fi accesate până acum din cauza lipsei unui astfel de serviciu de imagistică la Constanţa. „Nu ştim în ce măsură programul va fi suficient. Din experienţa noastră în Timişoara nu este de ajuns pentru toţi bolnavii, dar totuşi avem promisiuni din partea autorităţilor locale că se va găsi finanţarea pentru aceşti pacienţi”, a adăugat medicul.
Serviciile vor putea fi accesate şi în funcţie de gradele de gravitate ale bolilor. „Chiar dacă nu vom putea asigura intervenţii finanţate pentru toţi pacienţii, cred că este important să avem o stratificare a riscurilor în funcţie de gravitatea problemei iar toate aceste criterii să fie transparente. Lumea trebuie să ştie că dacă suferă de o problemă severă beneficiază de finanţare”, ne-a informat dr. Mut.

This entry was posted in Medical.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>