Fully Responsive Theme
Resize your Browser to see the Effect
Parallax Effect
Scroll and Notice the Header Image

Scandalul Fly Romania – o inselatorie, o retea de firme, cati vinovati?

de Mircea Opris – office@operatorprivat.ro

Scandalul produs in jurul anularii a zeci de zboruri, a refuzului de rambursare a banilor si a abandonarii unor pasageri pe diferte aeroporturi ia amploare. Numarul exact al pagubitilor nu este cunoscut inca si oficial, Fly Romania, nu da aceste cifre. Din estimarile facute pe reteaua de socializare Facebook, pana in acest moment s-au constituit mai multe grupuri de pagubiti. Cateva cazuri clare sunt in Italia, unde pe langa cateva zeci de pasageri din diverse orase, la Genova s-au strans peste 50 de persoane care deja au apelat la serviciile unei case italiene de avocatura si au depus plangeri si reclamatii la diverse institutii si, unii dintre ei, la compania Fly Romania. Un numar mare de victime ale acestei afaceri exista si in Spania. Cea mai grea lovitura a primit-o o agentie de turism, care, din cauza anularii zborurilor, a ajuns sa fie trasa la rapsundere de aproximativ 100 de persoane.

In diverse orase ale Romaniei, exista oameni inselati. Aici oameni se organizeaza mai greu. Peste 150 de pagubiti, dintre care unii reprezinta mai multe persoane, si-au facut pe Facebook grupul “Don’t FLY ROMANIA”. Acestia urmeaza sa se constituie intr-un grup care sa denunte compania Fly Romania procurorilor si sa isi ceara drepturile banesti neprimite, prin deschiderea unei actiuni civile, in calitate de parte vatamata.

Urmeaza ca politistii si procurorii sa faca lumina in acest caz: care este firma sau care sunt  firmele cu care trebuie sa se judece oamenii.

factura OPRIS FlyRomania roundtrip Fly MirceaOPRIS

O simpla analiza a facturilor si a itinerariilor atrage atentia asupra confuziei intentionat create, aparent pentru buna informare si transparenta fata de client, in realitate insa pentru a induce in eroare si a pune in dificultate simplul cetatean, neinitiat in comert sau contabilitate, in cazul vreunei neintelegeri in parti.

Concret, pe factura Fly Romania si  SC Necessair Consulting SRL, iar pe itinerariile de zbor apar Fly Romania, Ten Airways si “Air Alps Call Center”.

Cei care au cumparat bilete de avion pentru a zbura cu Fly Romania, “direct de la companie”, au virat banii reprezentand contravaloarea biletelor prin:

a) card bancar pe pagina de internet www.flyromania.com

b) in numerar la orice sucursala a bancilor Raiffeisen Bank sau Bancpost, catre S.C. Necessair Consulting S.R.L

IBAN LEI: RO03RZBR0000060013584122 (Deschis la Raiffeisen Bank – comision de depunere între 4 și 8 RON);

IBAN EUR: RO38RZBR0000060016571092 (Deschis la Raiffeisen Bank);

IBAN LEI: RO02BPOS74510940941RON01 (Deschis la Bancpost);

IBAN EUR: RO34BPOS74510940941EUR01 (Deschis la Bancpost).

c) prin portalul Plationline.ro

 

Orice cumparator de buna credinta care a fost prejudiciat prin anularea zborului, fara rerutare, asistenta si eventuale compensatii, gaseste pe site-ul “www.flyromania.com” , la capitolul “Termeni si conditii” o formulare foarte ambigua si inselatoare.

Societatea Comerciala NECESSAIR CONSULTING S.R.L. este o companie care are in obiectul de activitate rezervari – vanzari de bilete de avion pentru zboruri interne si internationale, direct sau prin intermediari.

In vederea indeplinirii acestui capitol de servicii din obiectul sau de activitate, societatea este autorizata de catre companiile aeriene care efectueaza zborurile; ea actioneaza numai ca intermediar al acestor companii si se supune regulilor si restrictiilor comerciale impuse de catre companiile aeriene, in calitate de prestatori directi.

In continuare, vom denumi pe scurt :
Societatea Comerciala NECESSAIR CONSULTING S.R.L.: “AGENTIA”
Compania aeriana: “COMPANIA”
Clientul care rezerva si/sau cumpara biletul de calatorie: “PASAGERUL”
Documentul in baza caruia se efectueaza zborul:”BILETUL DE CALATORIE”

Mai departe la acelasi capitol se mentioneaza ca regulile, conditiile de calatorie si ” restrictiile aplicabile unui bilet de calatorie sunt cele dictate de compania aeriana precum si de alti factori”. Necessair Consulting, in ale carie conturi se vireaza banii, se eschiveaza pe site de la eventuale obligatii prin formularea “Aceste reguli, precum si pretul biletului de calatorie, se pot modifica, prin vointa celor ce le-au impus, pana in momentul cumpararii efective a biletului, fara ca agentia sa poata fi facuta in vreun fel raspunzatoare.”

La capitolul “Biletul de calatorie” se mentioneaza ca ” 4.1.Biletul de calatorie este documentul, inscrisul sau conventia electronica in baza careia se efectueaza zborul. Biletul de calatorie este emis de agentie dar este proprietatea companiei aeriene pentru care a fost emis.” Aceasta in ciuda faptului ca platitorii nu primesc nici un fel de bilet electronic ci doar o factura si un itinerariu de calatorie.

Mai mult, in cazul reclamatiilor (care sunt de ordinul sutelor cel putin), pe site-ul Fly Romania se mentioneaza ca

“6.3.Agentia va transmite reclamatia respectiva companiei aeriene pentru care a fost emis biletul iar solutia data va fi aceea data de compania aeriana, in calitate de proprietara a biletului. Agentia va informa pasagerul despre solutia data de companie reclamatiei, in scris, in termen de 3 zile de la primirea raspunsului de la companie. In situatia in care pasagerul nu este multumit cu raspunsul primit el se va adresa direct companiei aeriene care a efectuat zborul.

6.4.Pasagerul va fi despagubit direct de catre compania aeriana in toate cazurile in care aceasta decide acest lucru, agentia nefiind obligata sa intermedieze astfel de despagubiri.”

Cu alte cuvinte, societatea comerciala Necessair Consulting este o simpla agentie de vanzare de bilete si eventualele probleme care pot aparea cad fie in responsabilitatea pasagerului, fie a companiei aeriene.

Cine sunt Necessair Consulting, Fly Romania, Air Alps si Ten Airways?

Firma care detine marca Fly Romania se numeste NECESSAIR CONSULTING SRL si acre ca asociat unic pe SILVIA STAMATE (n. 16.05.1953). Fosta angajata a Tarom pana in anul 2004, si are aceeasi adresa de domiciliu ca si Catalin Butu, nimeni altul decat director general al Ten Airways, companie care operează, in teorie, curse regulate sub brand-ul Fly Romania. Confrom mai multor surse, Silvia Stamate ar fi mama directorului general Ten Airways, Catalin Butu, ceea ce explica faptul ca au aceeasi adresa de domiciliu.

In practica comerciala insa, lucrurile stau cu totul altfel. Pentru a proteja Ten Airways, s-a infiintat firma Fly Romania, un brand care opereaza cu avioanele Ten Airways. In postarea publica de pe facebook, omul de afaceri Ovidiu tender declara ca este “actionar majoritar la compania aviatica Ten Airways…avem in operare cinci aeronave care zboara pentru companii aviatice sau tour operatori In consecinta relatia cu clientul in cazul nostru este responsabilitatea organizatorilor activitatii si nu a noastra”. In traducere libera, desi foarte ambiguu si fara a folosi numele Fly Romania sau Necessair Consulting, afaceristul Ovidiu Tender spune ca relatia cu clientul este responsabilitatea organizatorului activitatii, care nu este clar daca este Fly Romania sau Necessair Consulting.

Spusele sale se bat cap in cap cu termenii si conditiile stipulate pe site-ul Fly Romania, unde se precizeaza ca firma Necessair Consulting nu are nici o responsabilitate pentru anularea zborurilor sau alte situatii mentionate si ca “pasagerul va fi despagubit direct de catre compania aeriana”.

Aceasta practica comerciala, de fapt o jonglerie financiara facuta intre mai multe firme ale caror administratori si asociati, nu au in aparenta nici o legatura directa si interese comune si sunt relationati stric de un contract comercial, se practica in aviatia comerciala. Au mai existat precendete, scandaluri si chiar anchete, in cazuri precum Kissfly, Flywings sau EasyJet, ceea ce aduce in discutie aparitia pe itinerariile de zbor primite de pagubiti “Alps Air Call Center”. O entitate care nu apare pe Registrul Comertului sau in Monitorul Oficial, la fel ca si Fly Romania. Pe site-urile din Romania, nu se ofera nici o informatie despre Alps Air acolo unde aceasta companie apare mentionata. Totusi ea exista in realitate: este o mica companie aviatica din Austria, cu adresa la o csuta postal de pe aeroportul din Innsbruck, care are trei avioane de mica capacitate, marca Dornier 328, dintre care nu mai sunt operationale nici unul. Interesant este ca aceeasi companie Alps Air apare, pe alte surse ca fiind italiana si ca aoperat pana acum cativa ani curse charter pe distnate scurte in Austria si nordul Italiei, iar ulterior doar in Italia.

Necessair Consulting este o firma infiintata in anul 1995, care are o activitate extrem de redusa, conform indicatorilor financiari, iar numarul angajatilor variaza intre 0 (zero) si unul, de-a lungul anilor.

Tinand cont ca Neccesair Consulting sustine ca eventualele daune le suporta compania aeriana, scenariul amintit poate fi presupus astfel: Neccesair ar fi “intermediarul” care va fi sacrificat daca “afacerea” nu produce rezultatele asteptate. :cool: In felul asta aeronavele Ten Airways nu pot fi confiscate de eventualii creditori. Operatorul aerian este deci Ten Airways, în mod logic codul IATA folosit (X5 – asa cum apar zborurile Fly Romania pe tabelele din aeroporturi chiar daca nu zboara si cum scrie pe “bilete” – itinerariile de zbor) este codul companiei Ten Airways deoarece “Fly România” este un produs (o marca) si Necessair Consluting nu este companie aeriana. Analiza isomorfica a trucurilor folosite in aviatia civila dovedeste ca exista suficiente metode de a avea asociati paravan, inclusiv persoane fizice, entitati gen “Fly Romania” sau Necessair Consulting pentru a proteja si a nu prejudicia equity-ul, in cazul de fata compania aeriana Ten Airways.

Pentru corectitudine, toate numele amintite beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, desi informatiile si datele firmelor asa cum apar pe site-ul Fly Romania, pe facturi si itinerarii, in emailuri si explicatiile telefonice ale celor de la Fly Romania sunt extrem de ambigue si de antura sa induca in eroare clientul, in eventualitatea unei reclamatii.

Aceasta desi reclamatiile, plangerile si cererile de rambursare neonorate au umplut oficiile OPC, autoritatile de resort din Romania, Spania, Italia, si inca cateva tari, si ele se gasesc cu sutele si in emailuri catre Fly Romania, pe grupul de Facebook al pagubitilor Fly Romania si chiar pe pagina de Facebook a Fly Romania, de unde angajatii evident, le mai sterg din cand in cand si chiar au dat un “refresh” paginii pentru a disparea sutele de plangeri si comentarii negative, majoritate pertinente cu date concrete despre batjocura la care sunt supusi cei care au cumparat bilete de avion pentru a zbura cu Fly Romania.

 

In concluzie: pe factura apare Fly Romania si SC Necessair Consulting SRL ( cu toate datele de identificare fiscala, un numar de telefon dezactivat si o adresa postala la care nu pot fi gasiti) – aici invoca call center-ul acre se tot muta si tot pe factura , la final mesajul “Va multumim ca ati zburat cu Necessair” – care insa declara pe site ca nu este companie aeriana ci agentie! Deci se zboara cu agentia, nu cu compania aeriana, asta ca batjocura si dezinformarea clientului sa fie aproape completa. Completa fiind prin faptul ca zborurile se anuleaza, angajatii Fly Romania mint la telefon si pe email, atunci cand raspund si ca va fi foarte interesant de urmarit cum vor explica toate acestea in fata orgenlor de cercetare si urmarire ale statului roman. Indiferent de protectia carui milionar s-ar bucura si de cativa avocati celebri ar avea acesta.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>