Fly MirceaOPRIS

Scandalul Fly Romania – o inselatorie, o retea de firme, cati vinovati?

de Mircea Opris – office@operatorprivat.ro

Scandalul produs in jurul anularii a zeci de zboruri, a refuzului de rambursare a banilor si a abandonarii unor pasageri pe diferte aeroporturi ia amploare. Numarul exact al pagubitilor nu este cunoscut inca si oficial, Fly Romania, nu da aceste cifre. Din estimarile facute pe reteaua de socializare Facebook, pana in acest moment s-au constituit mai multe grupuri de pagubiti. Cateva cazuri clare sunt in Italia, unde pe langa cateva zeci de pasageri din diverse orase, la Genova s-au strans peste 50 de persoane care deja au apelat la serviciile unei case italiene de avocatura si au depus plangeri si reclamatii la diverse institutii si, unii dintre ei, la compania Fly Romania. Un numar mare de victime ale acestei afaceri exista si in Spania. Cea mai grea lovitura a primit-o o agentie de turism, care, din cauza anularii zborurilor, a ajuns sa fie trasa la rapsundere de aproximativ 100 de persoane.

In diverse orase ale Romaniei, exista oameni inselati. Aici oameni se organizeaza mai greu. Peste 150 de pagubiti, dintre care unii reprezinta mai multe persoane, si-au facut pe Facebook grupul “Don’t FLY ROMANIA”. Acestia urmeaza sa se constituie intr-un grup care sa denunte compania Fly Romania procurorilor si sa isi ceara drepturile banesti neprimite, prin deschiderea unei actiuni civile, in calitate de parte vatamata.

Urmeaza ca politistii si procurorii sa faca lumina in acest caz: care este firma sau care sunt  firmele cu care trebuie sa se judece oamenii.

factura OPRIS FlyRomania roundtrip Fly MirceaOPRIS

O simpla analiza a facturilor si a itinerariilor atrage atentia asupra confuziei intentionat create, aparent pentru buna informare si transparenta fata de client, in realitate insa pentru a induce in eroare si a pune in dificultate simplul cetatean, neinitiat in comert sau contabilitate, in cazul vreunei neintelegeri in parti.

Concret, pe factura Fly Romania si  SC Necessair Consulting SRL, iar pe itinerariile de zbor apar Fly Romania, Ten Airways si “Air Alps Call Center”.

Cei care au cumparat bilete de avion pentru a zbura cu Fly Romania, “direct de la companie”, au virat banii reprezentand contravaloarea biletelor prin:

a) card bancar pe pagina de internet www.flyromania.com

b) in numerar la orice sucursala a bancilor Raiffeisen Bank sau Bancpost, catre S.C. Necessair Consulting S.R.L

IBAN LEI: RO03RZBR0000060013584122 (Deschis la Raiffeisen Bank – comision de depunere între 4 și 8 RON);

IBAN EUR: RO38RZBR0000060016571092 (Deschis la Raiffeisen Bank);

IBAN LEI: RO02BPOS74510940941RON01 (Deschis la Bancpost);

IBAN EUR: RO34BPOS74510940941EUR01 (Deschis la Bancpost).

c) prin portalul Plationline.ro

 

Orice cumparator de buna credinta care a fost prejudiciat prin anularea zborului, fara rerutare, asistenta si eventuale compensatii, gaseste pe site-ul “www.flyromania.com” , la capitolul “Termeni si conditii” o formulare foarte ambigua si inselatoare.

Societatea Comerciala NECESSAIR CONSULTING S.R.L. este o companie care are in obiectul de activitate rezervari – vanzari de bilete de avion pentru zboruri interne si internationale, direct sau prin intermediari.

In vederea indeplinirii acestui capitol de servicii din obiectul sau de activitate, societatea este autorizata de catre companiile aeriene care efectueaza zborurile; ea actioneaza numai ca intermediar al acestor companii si se supune regulilor si restrictiilor comerciale impuse de catre companiile aeriene, in calitate de prestatori directi.

In continuare, vom denumi pe scurt :
Societatea Comerciala NECESSAIR CONSULTING S.R.L.: “AGENTIA”
Compania aeriana: “COMPANIA”
Clientul care rezerva si/sau cumpara biletul de calatorie: “PASAGERUL”
Documentul in baza caruia se efectueaza zborul:”BILETUL DE CALATORIE”

Mai departe la acelasi capitol se mentioneaza ca regulile, conditiile de calatorie si ” restrictiile aplicabile unui bilet de calatorie sunt cele dictate de compania aeriana precum si de alti factori”. Necessair Consulting, in ale carie conturi se vireaza banii, se eschiveaza pe site de la eventuale obligatii prin formularea “Aceste reguli, precum si pretul biletului de calatorie, se pot modifica, prin vointa celor ce le-au impus, pana in momentul cumpararii efective a biletului, fara ca agentia sa poata fi facuta in vreun fel raspunzatoare.”

La capitolul “Biletul de calatorie” se mentioneaza ca ” 4.1.Biletul de calatorie este documentul, inscrisul sau conventia electronica in baza careia se efectueaza zborul. Biletul de calatorie este emis de agentie dar este proprietatea companiei aeriene pentru care a fost emis.” Aceasta in ciuda faptului ca platitorii nu primesc nici un fel de bilet electronic ci doar o factura si un itinerariu de calatorie.

Mai mult, in cazul reclamatiilor (care sunt de ordinul sutelor cel putin), pe site-ul Fly Romania se mentioneaza ca

“6.3.Agentia va transmite reclamatia respectiva companiei aeriene pentru care a fost emis biletul iar solutia data va fi aceea data de compania aeriana, in calitate de proprietara a biletului. Agentia va informa pasagerul despre solutia data de companie reclamatiei, in scris, in termen de 3 zile de la primirea raspunsului de la companie. In situatia in care pasagerul nu este multumit cu raspunsul primit el se va adresa direct companiei aeriene care a efectuat zborul.

6.4.Pasagerul va fi despagubit direct de catre compania aeriana in toate cazurile in care aceasta decide acest lucru, agentia nefiind obligata sa intermedieze astfel de despagubiri.”

Cu alte cuvinte, societatea comerciala Necessair Consulting este o simpla agentie de vanzare de bilete si eventualele probleme care pot aparea cad fie in responsabilitatea pasagerului, fie a companiei aeriene.

Cine sunt Necessair Consulting, Fly Romania, Air Alps si Ten Airways?

Firma care detine marca Fly Romania se numeste NECESSAIR CONSULTING SRL si acre ca asociat unic pe SILVIA STAMATE (n. 16.05.1953). Fosta angajata a Tarom pana in anul 2004, si are aceeasi adresa de domiciliu ca si Catalin Butu, nimeni altul decat director general al Ten Airways, companie care operează, in teorie, curse regulate sub brand-ul Fly Romania. Confrom mai multor surse, Silvia Stamate ar fi mama directorului general Ten Airways, Catalin Butu, ceea ce explica faptul ca au aceeasi adresa de domiciliu.

In practica comerciala insa, lucrurile stau cu totul altfel. Pentru a proteja Ten Airways, s-a infiintat firma Fly Romania, un brand care opereaza cu avioanele Ten Airways. In postarea publica de pe facebook, omul de afaceri Ovidiu tender declara ca este “actionar majoritar la compania aviatica Ten Airways…avem in operare cinci aeronave care zboara pentru companii aviatice sau tour operatori In consecinta relatia cu clientul in cazul nostru este responsabilitatea organizatorilor activitatii si nu a noastra”. In traducere libera, desi foarte ambiguu si fara a folosi numele Fly Romania sau Necessair Consulting, afaceristul Ovidiu Tender spune ca relatia cu clientul este responsabilitatea organizatorului activitatii, care nu este clar daca este Fly Romania sau Necessair Consulting.

Spusele sale se bat cap in cap cu termenii si conditiile stipulate pe site-ul Fly Romania, unde se precizeaza ca firma Necessair Consulting nu are nici o responsabilitate pentru anularea zborurilor sau alte situatii mentionate si ca “pasagerul va fi despagubit direct de catre compania aeriana”.

Aceasta practica comerciala, de fapt o jonglerie financiara facuta intre mai multe firme ale caror administratori si asociati, nu au in aparenta nici o legatura directa si interese comune si sunt relationati stric de un contract comercial, se practica in aviatia comerciala. Au mai existat precendete, scandaluri si chiar anchete, in cazuri precum Kissfly, Flywings sau EasyJet, ceea ce aduce in discutie aparitia pe itinerariile de zbor primite de pagubiti “Alps Air Call Center”. O entitate care nu apare pe Registrul Comertului sau in Monitorul Oficial, la fel ca si Fly Romania. Pe site-urile din Romania, nu se ofera nici o informatie despre Alps Air acolo unde aceasta companie apare mentionata. Totusi ea exista in realitate: este o mica companie aviatica din Austria, cu adresa la o csuta postal de pe aeroportul din Innsbruck, care are trei avioane de mica capacitate, marca Dornier 328, dintre care nu mai sunt operationale nici unul. Interesant este ca aceeasi companie Alps Air apare, pe alte surse ca fiind italiana si ca aoperat pana acum cativa ani curse charter pe distnate scurte in Austria si nordul Italiei, iar ulterior doar in Italia.

Necessair Consulting este o firma infiintata in anul 1995, care are o activitate extrem de redusa, conform indicatorilor financiari, iar numarul angajatilor variaza intre 0 (zero) si unul, de-a lungul anilor.

Tinand cont ca Neccesair Consulting sustine ca eventualele daune le suporta compania aeriana, scenariul amintit poate fi presupus astfel: Neccesair ar fi “intermediarul” care va fi sacrificat daca “afacerea” nu produce rezultatele asteptate. :cool: In felul asta aeronavele Ten Airways nu pot fi confiscate de eventualii creditori. Operatorul aerian este deci Ten Airways, în mod logic codul IATA folosit (X5 – asa cum apar zborurile Fly Romania pe tabelele din aeroporturi chiar daca nu zboara si cum scrie pe “bilete” – itinerariile de zbor) este codul companiei Ten Airways deoarece “Fly România” este un produs (o marca) si Necessair Consluting nu este companie aeriana. Analiza isomorfica a trucurilor folosite in aviatia civila dovedeste ca exista suficiente metode de a avea asociati paravan, inclusiv persoane fizice, entitati gen “Fly Romania” sau Necessair Consulting pentru a proteja si a nu prejudicia equity-ul, in cazul de fata compania aeriana Ten Airways.

Pentru corectitudine, toate numele amintite beneficiaza de prezumtia de nevinovatie, desi informatiile si datele firmelor asa cum apar pe site-ul Fly Romania, pe facturi si itinerarii, in emailuri si explicatiile telefonice ale celor de la Fly Romania sunt extrem de ambigue si de antura sa induca in eroare clientul, in eventualitatea unei reclamatii.

Aceasta desi reclamatiile, plangerile si cererile de rambursare neonorate au umplut oficiile OPC, autoritatile de resort din Romania, Spania, Italia, si inca cateva tari, si ele se gasesc cu sutele si in emailuri catre Fly Romania, pe grupul de Facebook al pagubitilor Fly Romania si chiar pe pagina de Facebook a Fly Romania, de unde angajatii evident, le mai sterg din cand in cand si chiar au dat un “refresh” paginii pentru a disparea sutele de plangeri si comentarii negative, majoritate pertinente cu date concrete despre batjocura la care sunt supusi cei care au cumparat bilete de avion pentru a zbura cu Fly Romania.

 

In concluzie: pe factura apare Fly Romania si SC Necessair Consulting SRL ( cu toate datele de identificare fiscala, un numar de telefon dezactivat si o adresa postala la care nu pot fi gasiti) – aici invoca call center-ul acre se tot muta si tot pe factura , la final mesajul “Va multumim ca ati zburat cu Necessair” – care insa declara pe site ca nu este companie aeriana ci agentie! Deci se zboara cu agentia, nu cu compania aeriana, asta ca batjocura si dezinformarea clientului sa fie aproape completa. Completa fiind prin faptul ca zborurile se anuleaza, angajatii Fly Romania mint la telefon si pe email, atunci cand raspund si ca va fi foarte interesant de urmarit cum vor explica toate acestea in fata orgenlor de cercetare si urmarire ale statului roman. Indiferent de protectia carui milionar s-ar bucura si de cativa avocati celebri ar avea acesta.

 

Snap 2014-07-18 at 21.00.27

Ovidiu Tender, prima reactie publica in scandalul Fly Romania

Prima pozitie publica pe facebook a omului de afaceri Ovidiu Tender, in scandalul Fly Romania. O postare interesanta a omului de afaceri Ovidiu Tender, pe contul sau de Facebook, la ora 20:30, in data de 18 iulie 2014. Acesta sustine ca afirmatiile aparute pe internet sunt false. “Vreau sa ma refer la acuzatiile care mi se aduc ca actionar al Fly Romania,lucru complet neadevarat usor de verificat la Registrul comertului”, scrie acesta. Interesant este ca acesta nu a dezmintit zecile de materiale de presa despre lansarea Fly Romania, in care apar afirmatii de genul “companie controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender”, ” parte a grupului Ten Airways, aparținând omului de afaceri Ovidiu Tender” sau ca sa citam revista Forbes: “Fly Romania, compania deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender” , la momentul lansarii marcii Fly Romania.

 

Snap 2014-07-18 at 21.00.27

flyromaniatzeapa

Mii de pasageri, inselati de Fly Romania, compania low-cost a lui Ovidiu Tender

Cateva mii de pasageri au fost inselati de catre Fly Romania, o companie de zboruri low-cost, parte a grupului Ten Airways, apartinand unuia dintre cei mai bogati oameni de afaceri din Romania, Ovidiu Tender. Reputatia acestuia, controversata datorita mai multor afaceri din trecut, are si mai mult de suferit, dupa ce mii de oameni au platit bilete de avion pentru zboruri care nu s-au efectuat si oamenii nu si-au primit banii inapoi. Aceasta in conditiile in care 99% dintre zboruri au fost anulate.

Cel mai mult au avut de suferit pasagerii care nici macar nu au fost anuntati ca li s-a anulat zborul si s-au trezit cu vacantele sau calatoriile de afaceri complet ruinate, dupa ce au platit hoteluri, excursii sau alte aranjamente de calatorie in tarile de destinatie sau in Romania, pentru cei care au vrut sa zboare spre casa.

In mod ilegal, Fly Romania refuza total sa aplice obligatiile care ii revin prin Regulamentul Comisiei Europene 261/2004, rpivind drepturile pasagerului.

Pe pagina de Faceboo a Fly Romania sunt postate mii de plangeri, comentarii negative si relatari despre abuzuri ale companiei si incalcarea drepturilor pasagerilor, refuzul de a oferi alternative de zbor sau de a returna banii pentru biltele platite, comentarii in detaliu si cu nume reale, asumate.

Fly Romania refuza sa raspunda plangerilor scrise de catre pasageri si au blocat liniile telefonice din call-center. Astfel ca pasangerii nu pot intra in legatura cu operatorii telefonici ai Fly Romania, care nu are reprentanti pe aeroporturile pe care opereaza. Dupa cateva incercari si zeci de minute de asteptare pe linia telefonica, norocosii carora li se raspunde la telefon primesc raspunsuri evazive sau povesti de adormit copiii.

Fly Romania refuza sa faca publice date precum numarul total al celor care au cumparat bilete de zbor de la inaugurarea companiei, pe 15 mai. De asemenea, compania refuza sa faca public numarul celor care nu si-au primit inapoi banii pentru biletele platite pentru cursele aeriene anulate.Aceeasi situatie se prezinta si pentru cei cre s-au trzit in aeroport, cu familie si bagaje, gata de plecare, insa nici un avion la Fly Romania nu se afla in aer, iar oamenii nu au fost anuntati sub nici o forma de anularea zborurilor, afland despre acest lucru de abia in aeroport, chiar dupa ora la care ar fi trebuit normal sa decoleze.

Puteti citi mii de plangeri ale oamenilor inselati, pe pagina de Facebook a Fly Romania:

https://www.facebook.com/pages/Fly-Romania/688280194528107

Pagina oficiala de internet a companiei este functionala, insa nu se mai pot face rezervari. In orice caz, mai jos aveti link-ul direct catre pagina companiei, pentru a nu cadea intr-o eventuala capcana, ca si cei pacaliti pana acum: www.flyromania.com

Presa din Romania si cea internationala pastreaza o tacere totala, suspecta, la fel ca si administratiile si managerii aeroporturilor cu care Fly Romania are contracte pentru a opera curse de pasageri. Aceeasi tacere o pastreaza si autoritatile romane, de la Ministerul Transporturilor la Politia Romana si pana la Autoritatea Nationala  pentru Protectia Consumatorului. Nici una dintre aceste autoritati ale statului nu par sau nu vor sa observe nici un fel de activitate ilegala sau sa ia vreo masura pentru a opri escrocheria Fly Romania.

Persoanele care au fost inselate de catre Fly Romania sunt invitate sa ne contacteze la adresa de email office@operatorprivat.ro si sa se inscrie in grupul Facebook  “Don’t Fly Romania” la adresa https://www.facebook.com/groups/664132410339784

Va vom tine la curent cu evolutia acestei situatii, nouttati si actiuni legale impotriva acestei operatiuni comerciale ilegale si abuzive.

flyromaniatzeapa

Thousands of passengers scammed by FLY ROMANIA Airlines

Several thousands of passengers got scammed by FLY ROMANIA, a low-cost Romanian airline, part of Ten Airways group, owned by Ovidiu Tender, one of Romania’s richest businessman. His reputation, controversial for many businesses in the past, has more to suffer, after thousands of people paid airline tickets and never been refunded after 99% of the flights were cancelled.

flyromaniatzeapa

The most had to suffer those who have not even been announced by the cancelation of the flights and found their vacation or business trips ruined, after paying for accomodation and other travel arrangements they never had the chance to enjoy.

The illegal part is that Fly Romania does not comply at all with the obligations it has as imposed by the European Commission Regulation 261/2004.

On the Facebook page of Fly Romania there are thousands of complaints from people who purchased tickets and the flights where cancelled, while the airline did not offer them any alternatives nor offered the legal reimbursement.

Fly Romania refuses to answer the complaint emails and keep their call-center phone lines busy all the time, so the passengers cannot get in touch with their representatives. Fly Romania has no representatives to talk to on any of the airports it pretends it operates. In the lucky case somebody answers the phone, the scammed passenger gets evasive answers or fairy-tales that never come true.

Fly Romania refuses to make public the exact number of people who bought ticktes since airline’s opening on Mat 15th, 2014. Also they refuse to discolse the number of people who were not reimbursed for the cancelled flights. The same situation stands for those who found themselves with luggage and family in the airport, ready to fly, but no plane was in the air nor any advance notice of cancelation has been made by the company.

To read the thousands of complaints go to the company’s Facebook page:

https://www.facebook.com/pages/Fly-Romania/688280194528107

The official website of the company is still online, but no reservation can be made anymore. In any case here it is the link, just for other people to avoid this very unpleasant situations: www.flyromania.com

The Romanian and the international press as well as the administrations and managers of the airports who are supposed to operate the Fly Romania unexisting flights avoid to make any comments or reports. The same silence comes from all Romanian authorities from the Ministry of Transportation, National Police and the National Authority for Customers Rights. None of these state authorities seem to notice any illegal activity of Fly Romania not take any action to stop the scamming.

The people who got scammed by Fly Romania are invited to contact us at office@operatorprivat.ro and to joj the Facebook group “Don’t Fly Romania” at https://www.facebook.com/groups/664132410339784

We shall keep you posted on the following actions and news about this illegal commercial operation.

On June 6th, the website http://business-review.eu announced that:

Fly Romania cancels 65 percent of flights due to low demand

Fly Romania has announced the cancellation of 88 out of 138 flights with effect from June 1 until June 15. Romania’s Aeronews quotes airline officials as stating the move was due to commercial reasons.

Among the individual flights cancelled include those routed from Bucharest Otopeni, Tulcea, and Timisoara in Romania to Antalya, Milan Orio al Serio, Genoa, Frankfurt Hahn, Palermo, Reus, and Verona, writes ch-aviation.com.

On May 20, Fly Romania started operating domestic and international flights with services from Timisoara to Bucharest (6X-weekly) and Verona (3X-weekly).

The airline announced then that it eventually plans to operate from three Romanian bases—Timişoara Traian Vuia International, Henri Coanda International in Otopeni and Danube Delta Tulcea Airport—and fly to a number of destinations in Italy, Spain, Germany and Turkey.”

But what Fly Romania refuses is to inform and reimburse the people who purchased flight ticktes so far, even if some people bought ticktes for August as early as April 2014.

Snap 2014-07-05 at 16.59.33

Private Ops Magazine – July 2014 issue! All yours, free to download, free to read!

We are pleased to offer you the latest issue of PRIVATE OPS MAGAZINE. Of course, free to read and free to download!
Read and download for FREE your personal new issue of the Private Ops Magazine here:

Single page version:

PrivateOps MagazineNo4singlepage

 

Double page version:

PrivateOps MagazineNo4doublepage

Snap 2014-07-05 at 16.59.33